Nabeschouwing

Nadat we in 2015 en 2016 naar IJsland reisden, wilden we in 2017 eens in putje winter gaan maar laat uitgerekend de winter 2017 dan net de warmste winter in 100 jaar zijn in IJsland. We hadden dan ook enkel echt winterweer in het noorden van het eiland terwijl dit in het zuiden vooral regen en miezerig weer was.
Er zou dan ook hoe dan ook een herkansing komen en toen onze vrienden Sabine en Filip hun interesse voor het land lieten blijken was het al gauw beslist: ook in 2018 gaan we in de winter naar IJsland.
We boeken ook ineens voor 10 dagen in plaats van 7, wat een wereld van verschil maakt als we het eiland willen rondrijden, inclusief het schiereiland Snaefellsnes.
En uiteraard staat ook weer het bezoek aan een Ice Cave op het wenslijstje.

In de winter is men "beperkt" tot de hoofdwegen en dan vooral Ring Road 1, de weg die zich rond het volledige eiland slingert. Vandaar dan ook heel wat herhalingen van eerdere bezoeken, maar in IJsland is dat helemaal geen straf, integendeel zelfs.

De weersvoorspellingen waren deze keer wél echt winters, meer zelfs we vroegen ons af of we wel alles zouden kunnen doen omwille van afgesloten wegen.
De eerste avond begon het al meteen "goed" toen we in een onwaarschijnlijke sneeuwstorm terecht kwamen (later bleek het de ergste sinds meer dan een jaar te zijn), de elektriciteit de ganse nacht uitviel en we echt vreesden dat het slecht zou aflopen toen we zelfs de oprit van hotel amper vonden, niettegenstaande het al de derde keer was dat we daar sliepen.

Maar kijk, 's anderendaags klaarde het al helemaal op in de voormiddag en we hebben voor de rest van de reis dagelijks stralende zon gehad. Soms afgewisseld met een korte sneeuwbui, maar de zon scheen toch voor 90% van onze reis.

Hoogtepunt van deze reis was onze tocht naar de Ice Cave. We hadden al enkele weken geleden een tocht geboekt, maar toen zag ik ineens deze foto verschijnen in een FB-groep over IJsland.


Wow, zou dit ons bezoek aan een ijsgrot worden?!? Dat wilden we helemaal niet en na overleg met de organisatie die deze tochten aanbiedt werd beslist dat we voor een veel verder gelegen grot zouden gaan, enkel te bereiken na een tocht van 1.5 (enkel) over een gletsjer. Het resultaat van deze aanpassing kan je lezen in onze blog van 7 februari

Minpuntje van deze reis: van noorderlicht was er in de verste verte geen sprake...Filip en Sabine moeten dus toch nog eens terug 🙂.

Alle hotels waren goed tot supergoed met het nagelnieuwe Fosshotel Myvatn als kers op de taart.

Filip reed zich vast en moest 30.000 ISK (€240) ophoesten voor de takeldienst, maar achteraf zijn dat ook zaken die men zich blijft herinneren.

Bedankt aan iedereen voor de reacties via verschillende kanalen en we zien jullie graag terug voor onze volgende VS-reis vanaf 1 april 2018: Kalaman april 2018

Op onze FB-pagina posten we heel wat foto's van bijzonder landschappen: https://www.facebook.com/kalamanphoto/

2 opmerkingen:

  1. Het was weer genieten van je verslag! Bedankt voor je doorzettingsvermogen om dit telkens weer live bij te houden!
    Groetjes, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt, Ingrid.
    Het vergt inderdaad heel wat inspanning en vooral als er met meerdere mensen gereisd wordt. We moeten 's avonds ook nog een beetje onze sociale contacten in stand houden :-).

    BeantwoordenVerwijderen