05 februari 2018 - Myvatn - EgilsstadirHet Fosshotel Myvatn is nagelnieuw en dat is duidelijk merkbaar. Zowel kamers als gemeenschappelijke ruimtes zijn met bijzonder veel zorg afgewerkt en alles is ook perfect afgestemd op elkaar. Meubelen, verlichting, vloerbedekking, zowat alles vormt één heel mooi geheel wat bijzonder veel rust uitstraalt.
En dan moeten we het beste nog hebben: het ontbijtbuffet. Dat is absoluut één van de beste (hét beste?) dat we ooit in IJsland gehad hebben. Echt alles wat je maar kan voorstellen was te krijgen en dat uitzicht kregen we er ook nog eens bovenop.

Gisteren bleef geen tijd meer over om de Grjótagjá te bezoeken en dat doen we nu dan als eerste voor vandaag. De ondergrondse warmwaterbron is door de vele sneeuw niet makkelijk toegankelijk, maar eenmaal binnen is alles makkelijk te bekijken en te fotograferen, ook dankzij de extra belichting waarvoor Filip zorgt.Wanneer na Reykjahlíð de snel(weg) 1 in oostelijke richting gevolgd wordt is er aan de rechter zijde een afslag naar de geothermische baden Jarðböðin. Dit is in zekere zin soortgelijk aan de populaire Blue Lagoon, maar dan zonder massatoerisme en overdreven wellness-geneuzel. Het water is hier groen en heeft een temperatuur van ongeveer 39℃ en er is een sauna aanwezig. Toegangsgeld per persoon is 4200ISK (€34). We waren niet van plan om hier gaan zwemmen en bovendien is het bad op dat uur (12 uur) nog niet open.


Verder in oostelijke richting liggen de modderpoelen van Namafjall-Hverir-Hverarönd. Tussen de kokende modder, klei en stomende scheuren in de aarde liggen enkele paden waarover wandelingen kunnen worden gemaakt. 


luchtvideo's volgen

Het solfatare veld is een van de grootste van IJsland en is het makkelijkst te bereiken met de auto.Solfataren zijn openingen in de aardkorst waar zwavelhoudende dampen uitkomen en wat Leen ook probeert, ze zijn niet te stoppen...


Maar met die koude temperaturen is het wel handig om zich eens, kortstondig, op te warmen.


Tot gisterennamiddag was de weg 862 naar Dettifoss nog afgesloten, maar nu is alle sneeuw geruimd en kunnen we zonder problemen tot bij de parking rijden. Voor de 800m naar de waterval zelf hebben we echt wel onze spikes nodig want het is er bijzonder glad, ook al omdat het gisteren zo warm was en de sneeuw dus iets gesmolten is, maar die vandaag door de bijzonder koude temperatuur opnieuw keihard bevroren is.In de winter is enkel uitzichtpunt op de westelijke oever bereikbaar en men heeft er nu een groot uitkijkplatform gemaakt.Altijd leuk als de vrouwen van het gezelschap het goed kunnen vinden met elkaar...De Dettifoss is 45 meter hoog en ruim 100 meter breed en is wat waterverplaatsing betreft de krachtigste waterval van Europa. Het modderige water stort zich, met luid gebulder, met een volume van 500 kubieke meter per sec naar beneden.
Na de Dettifoss bezoeken we ook nog de Selfoss, een waterval van zo’n 13 meter hoog en een breedte van ongeveer 100m. Er zijn heel wat basaltkolommen rond de waterval.

Vanaf hier zou het direct naar onze eindbestemming Egilsstadir gaan, maar dat is in IJsland zo goed als onmogelijk en we stoppen dan ook nog regelmatig om foto's te nemen van de bijna buitenaardse landschappen.Bij een toevallige stop, omdat Tomas graag nog eens luchtbeelden wilt maken, staat daar zomaar ineens een bijzonder mooie stoel. Wat een dankbaar attribuut voor enkele foto's...

luchtvideo's volgen

En zo lang er in IJsland een beetje licht is blijven de fotostops aanhouden.


Het weer: opnieuw mooi weer met zon en wolken. Temperaturen tussen de -5°C en het vriespunt.

Aantal gereden km: 242
Overnachting in Lake Hotel Egilsstadir

Geen opmerkingen:

Een reactie posten