03 februari 2018 - Grundarfjörður - Akureyri
We gaan om 8:30u ontbijten en tijdens het smeren van de broodjes voor onze lunch, genieten we nog wat na van het bijzonder mooie uitzicht dat we hebben van uit onze cabin en omgeving.

Door het slechtere weer van gisteren besluiten we om nu nog eerst opnieuw langs Kirkjufell te rijden want de lucht en wolken zien er nu wel heel goed uit.
Gelukkig hebben we allemaal spikes bij want het pad naar de watervallen is eigenlijk niets anders dan een ijspiste. Met de spikes is het echter geen enkel probleem.Sabine en Filip

Sabine en Leen

Samen met mijn liefste

Het is al bijna 12 uur als we hier vertrekken, maar de lange stop loonde absoluut de moeite.

Eigenlijk zouden we nu in één ruk naar Akureyri kunnen rijden, maar de rit daar naartoe is van een dergelijke schoonheid dat we ontelbare keren stoppen voor foto's. Is het niet voor de prachtige sneeuwlandschappen, dan is het wel weer voor de bijzonder sociale Iceland Horses die altijd direct naderbij komen zodra ze mensen zien. Dit is een eigenschap die ze te danken hebben aan het feit dat ze geen natuurlijke vijanden hebben en dus vanzelf een groot gevoel van vertrouwen hebben opgebouwd naar mensen toe.

Dat er in IJsland meestal een behoorlijke wind staat, ondervindt Sabine aan de lijve als ze haar venster opent...

Lunch op een niet alledaagse plaats...
En deze foto met Sabine en Filip hoeft niet veel meer uitleg: het is andermaal een bijzonder leuke dag.


Op weg naar het hotel worden we als toetje nog getrakteerd op een bizar mooi kleurenspel aan de hemel, zogenaamde parelmoerwolken.En vooraleer de zon ondergaat heeft ze ook nog iets extra in petto.


En dat moet uiteraard door iedereen vastgelegd worden...


Het is net donker geworden als we om 18u aankomen in Akureyri, in grootte de vierde stad van het land, is een stad in het noorden van IJsland. Het wordt ook wel eens de ”hoofdstad van het Noorden” genoemd en het ligt aan de Eyjafjörður, wat ”Fjord met het eiland” betekent. De stad heeft niet alleen een visindustrie maar ook andere industrieën zoals landbouw, zuivel, textiel, chocolade, dranken en toerisme.
Men zou het niet verwachten maar er is ook een botanische tuin. Volgens het Akureyrische bureau voor cultuur en marketing is het ’s werelds meest noordelijk gelegen botanische tuin. Er staan ongeveer 6500 verschillende soorten bloemen en planten in de 3,6 hectare metende tuin.
Akureyri is omgeven door bergen die het stadje beschermen tegen de sterke wind. Maar...voor morgen is er andermaal een 'weather warning' waarbij er opnieuw een bijzonder stevige storm zou voorbijtrekken. Bussen en aanhangwagens worden al bijzonder sterk afgeraden voor morgen en alhoewel wijzelf amper een kleine honderd kilometer moeten rijden, valt het nog af te wachten of we hier überhaupt zullen wegraken want er is ook al sprake dat de Ring Road 1 zou afgesloten worden.
Maar dat zien we morgen dan wel weer.
Vanavond gaan we alvast opnieuw, zoals telkens als we hier verblijven, bijzonder lekker eten in de Hamborgarafabrikkan.Na nog een kort wandelingetje naar de mooie Akureyrarkirkja zijn we rond 22u opnieuw in het hotel.


Het weer: bijzonder mooi weer met wolken, blauwe lucht en zon. Temperatuur rond het vriespunt.

Aantal gereden km: 395
Overnachting in Hotel Akureyri

Geen opmerkingen:

Een reactie posten