02 februari 2018 - Borgarnes - Grundarfjörður


--> aerials volgen later <--

--> klik hier voor de fotoreeks op Flickr <--

Als we ver in de nacht eens wakker worden, stellen we vast dat de noodverlichting in de kamer ondertussen uitgevallen is. We vermoeden dus dat de elektriciteit ondertussen hersteld is, maar niets daarvan, als we echt opstaan en naar het ontbijt gaan is het nog altijd met kaarslicht. Het bleek, door de ongezien krachtige storm, onmogelijk geweest te zijn om de leidingen te herstellen. Wat uiteraard te begrijpen is.
Toch heeft de hoteleigenaar, met de beperkte middelen, voor een onwaarschijnlijk lekker ontbijt gezorgd met een variëteit om u tegen te zeggen.


Na zowat een uur is er plots opnieuw elektriciteit. So far so good, maar buiten is het andere koek...De hoteleigenaar is zo vriendelijk om de weersvooruitzichten en road conditions af te drukken en deze met ons te overlopen.


De sneeuw is overgegaan in regen en valt met bakken uit de lucht, bovendien ook nog eens met een stormachtige wind. We zijn dus helemaal niet gehaast om hier te vertrekken en blijven nog met ons vijven en met de hoteleigenaar wat praten tot zowat 10 uur.
Als we nog iets van onze dag willen maken, dan moeten we toch eens gaan opstappen en we doen dit in een niet aflatende stromende regen, nu en dan afgewisseld met sneeuw.

Vandaag staat Snæfellsnes op het programma, een schiereiland dat ligt tussen de Faxaflói baai in het zuiden en de Breiðafjörður fjord in het noorden, is het grootste schiereiland van IJsland.
Het schiereiland wordt soms gezien als IJsland in het klein. Alles wat er op heel IJsland te zien is vind je hier, zoals kliffen, zwarte stranden, vulkanen, lavavelden, warme en koude waterbronnen enz.
De meeste mensen op dit schiereiland wonen aan de noordkust, in plaatsen zoals Ólafsvík, Grundarfjörður en Stykkishólmur.
De zuidkust is dunner bevolkt, er zijn een paar kleine plaatsjes zoals Hellnar en Arnarstapi.
Er loopt een bergketen over de hele lengte van oost naar west. Tot deze bergketen behoort de vulkaan Snæfellsjökull (1446m) die geheel bedekt is door een kleine ijskap.
Deze stratovulkaan behoort tot het gelijknamige nationale park.

En dan ineens moeten we toch weer vaststellen dat het gezegde 'if you don't like the weather in Iceland, wait five minutes', toch echt ook nu weer blijkt te kloppen want zowel de regen als de sneeuw en wind verdwijnen als...sneeuw onder de zon en de camera's worden bovengehaald om al dat moois vast te leggen...behind the scenes van behind the scenes

samen met mijn allerliefste die al even natuur/fotografiegek is als ikzelf

ikzelf en Filip


Tomas en Filiponze dames aan het keuvelen...zoals zo dikwijls :-)

Filip waagt zich op glad ijs...

onze twee dames/fotomodellen, Leen en Sabine

vier van onze vijfdelige leuke bende in een onwaarschijnlijk landschap

de mannen gaan het nog wat verder zoeken


De dagen zijn kort in deze periode en we kunnen dan ook niet alle stops doen die we hier vorige jaren in de maand april deden (zie daarvoor onze desbetreffende blogs), maar we halen er toch de meest fotogenieke en, in de winter makkelijkst bereikbare plaatsen uit.

In het gehucht Búðir, voormalig handelsnederzetting en ankerplaats, staan nu alleen nog een hotel en een zwart kerkje: Búðakirkja. Het is één van de 3 zwarte kerken op IJsland.
Deze kerk is zwart omdat de buitenzijde van het hout is geschilderd met pek net als de romp van een boot. Dit om het te beschermen tegen de harde IJslandse elementen. Het werkt vrij goed, gebouwen die op deze manier behandeld zijn hebben het al meer dan 100 jaar overleefd.
Het huidige kerkje is gebouwd in 1847, maar geheel herbouwd in 1985-1986.
Binnen staat een kerkbankje dat met de rug naar het altaar is gezet. Deze was speciaal bedoeld voor huwbare meisjes die hierdoor duidelijk zichtbaar voor de kerkgangers konden worden geëtaleerd.
Het is er behoorlijk glad zonder onze spikes...


"If you don't like the weather, wait 5 minutes..."


Hier eten we ook onze lunch en merkwaardig genoeg kunnen we dat zelfs gewoon buiten doen aan de koffer. Tomas maakt hier ook nog enkele luchtbeelden met de drone.

luchtfoto's

Een klein eind van de zee staat een standbeeld van Bárður Snæfellsás, een trolachtig figuur uit de IJslandse saga's die voor het eerst de nabij gelegen Snæfellsjökull gletsjer beklommen zou hebben.Van hieruit ligt er een wandelpad naar uitzichtpunten over de woeste zee en naar Gatklettur, een rots van basalt met een groot gat erin zodat het een boog geworden is. Er nestelen vele zeevogels op de rotspartijen en op de grasvlakten aan de kust.
En ook hier is het bijzonder glad zonder spikes. We moeten er toch eens aan denken om die eindelijk ook eens aan te trekken want we hebben er ook niet echt veel aan als we ze in de koffer laten liggen...
Goed ingeduffeld maakt het niet uit hoe koud het is en/of hoeveel wind er staat...

Gatklettur - Arch Rock


We rijden verder en ronden ons meest westelijke punt voor deze reis in het Snæfellsjökull National Park en worden voortdurend verwend met mooie uitzichten/wolkenluchten.

Ingjaldshólskirkja werd gebouwd in 1903 en behoort tot de oudste betonnen kerken van IJsland.
We slapen, net zoals in april 2016, in Grundarfjordur, een vissersplaatsje (1000 inwoners) aan de noordkust van Snæfellsnes. Het dorp is het meest bekend om haar berg Kirkjufell (Church Mountain). Deze markante berg is één van de meest gefotografeerde bergen op IJsland.
Als we daar aankomen is het echter opnieuw bijzonder hard aan het sneeuwen en het is dan ook zinloos om hier nu een fotostop te doen. We zien morgenochtend wel hoe het weer is en of we al dan niet nog terugkomen.

We rijden ineens door naar ons hotel en we slapen andermaal in de cabines met een fabelachtig uitzicht over de baai én Kirkjufell.
Het is nu rond 17u en we zien het niet zitten om eerst een tijdje in de cabin te blijven en dan nog helemaal opnieuw in het donker naar een restaurant te rijden. Aangezien de cabins over een volwaardige keuken beschikken, besluiten we om naar Grundarfjordur te rijden en iets te gaan kopen in de kleine supermarkt om in de cabin op te warmen.
Het zijn bovendien 2 cabins waarvan de tussendeuren kunnen opengezet worden en we eten dan ook gezellig met ons vijven lasagne en ander lekkers.

Filip is altijd wel te vinden voor één of andere imitatie...waarschijnlijk was het hier John Travolta in Saturday Night Fever. Sabine is de fratsen van haar ventje al lang gewoon en kijkt er dan ook niet echt meer van op...


Na nog wat gekeuvel is het om 21:30u bedtijd...behalve voor de blogschrijver...


Het weer: typische voor IJsland of 'if you don't like the weather, wait 5 minutes...', regen, sneeuw, zon, storm, windstil, met temperaturen rond het vriespunt.


Aantal gereden km: 215
Overnachting in Sudur Bar Guesthouse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten